Mitovi i legende o sovama

U ranim indijanskim civilizacijama sove su simbolizirale moć i pomoć te su imale proročanske moći.

U antičkoj Grčkoj sova je bila simbol dobre sreće, a povezivali su je s Atenom, božicom mudrosti. Atena je bila toliko impresionirana velikim očima i veličanstvenošću sove da je postala njena omiljena ptica. Ova sova bila je zaštićena i naseljena unutar akropole u velikom broju. Vjerovalo se da je magično "unutarnje svjetlo" dalo sovi noćni vid. Kao Atenin simbol, sova je bila zaštitnica i pratiteljica grčke vojske u ratovima. Vjerovalo se da viđenje sove pretkazuje pobjedu.

Neka su indijanska plemena vjerovala da su sove duše nedavno umrlih i stoga se moraju poštovati. Neki su pak u sovi vidjeli utjelovljenje svojih bogova.

Postoji i eskimska priča o tome zašto sove imaju plosnato lice i kratak kljun. Priča govori o prekrasnoj mladoj djevojci koja se čudom preobrazila u sovu koja je imala dugi kljun. Međutim, preplašila se je i u letu zabila u zid kuće te je tako dobila sadašnji izgled.

Mnogi sovama pridaju magične moći. Arapi vjeruju da ženka sove snese dva jaja - jedno ima moć ispadanje kose, a drugo ponovnog popravka i rasta. U Alžiru vjeruju da će, ako se u ruku spavajuće žene stavi sovino desno oko, ona reći sve što želite saznati.

U Walesu su vjerovali da je, kad se među kućama začuje sovin huk, jedna neudata djevojka izgubila djevičanstvo. Također su vjerovali da će novorođeno dijete biti blagoslovljeno čuje li trudnica sovin huk.

Babilonke su nosile amulete s likom sove da ih zaštite u trudnoći, a u Francuskoj su vjerovali da sova može pomoći usidjelicama pronaći muža.

Poljaci su vjerovali da djevojke koje umru neudate postaju grlice, a one udate se pretvaraju u sove. Vjerovalo se, također, da sove ne izlaze danju jer bi svojom ljepotom izazvale zavist drugih ptica.

Nažalost, mnoge su sove praznovjerje platile glavom. Vjerovanja da sove imaju mistične, magične moći ili da jedući oči ili meso sove i čovjek dobiva posebne moći doveli su do toga da su se ove ptice lovile, a mnoge su vrste dovedene gotovo do istrebljenja.