Zanimljivosti o sovama

Danas su u svijetu poznate 134 vrste sova.

Sove su karakteristične po svom okruglastom izgledu i uspravnom držanju. Imaju velike oči i kratak zaobljen kljun te meko i gusto perje.

Osjetila vida i sluha izuzetno su im dobro razvijena. Lijevo i desno od očiju smještene su sovine uši u obliku malih otvora koji su zaštićeni perjem i nisu na istoj razini - jedno se nalazi više, a drugo niže u odnosu na oči. Baš ta asimetričnost ušiju daje im trodimenzionalnost zvuka. Sluh im je vrlo osjetljiv i zahvaljujući tome svoj plijen mogu locirati i u potpunoj tami. Imaju izvrstan vid koji je jednako dobar po dnevnom svjetlu kao i u mraku. Zanimljivo je da zbog veličine i građe sove ne mogu pokretati oči unutar očnih duplji. Ali zato imaju izuzetno pokretan vrat - mogu okrenuti glavu za 360 stupnjeva i gledati na svoju leđnu stranu!

Kad pronađu partnera, sove mu cijeli život ostaju vjerne. Uglavnom ne grade gnijezda, već svoja jaja ostavljaju u dupljama drveća, udubinama stijena ili udubljenjima u tlu. Na jajima leži ženka, a mužjak joj donosi hranu. Ptići napuštaju gnijezdo prije nego postanu sposobni za let, ali ostaju u blizini gnijezda, penju se po granama i glasanjem obavještavaju roditelje o svom položaju.

Neke od najpoznatijih vrsta su: kukuvija, ušara, ćuk, šumska sova, sivi ćuk...

Sova je danas ugrožena, ali i zakonom zaštićena vrsta.